Autopuzzeltocht door Zuidoost Friesland - 'Het Andere Friesland'

De échte fijnproever van natuur, cultuur en historie moet in het zuidoosten van de provincie zijn. De autopuzzeltocht 'Het Andere Friesland' gaat namelijk niet over watersport, zeilboten en fierljeppen, ook niet over de Elfstedentocht.

Met deze roadtrip ga je mee met de verhalen van de turfgravers, en je maakt kennis met een paar steenrijke families die van grote invloed geweest zijn op hoe het gebied nu is. Je rijdt soms langs kaarsrechte 'turf'-kanalen én dan weer steek je een oeroud, kronkelende rivier over. Je komt terecht in mysterieuze bossen, kunt dwalen over uitgestrekte heidevelden en ontdekt het bestaan van pingo's en rivierduinen. Wist je dat de allereerste bewoners van ons land – de Neanderthalers – zeer waarschijnlijk in dit gebied gevestigd waren? Nog vóór de ijstijden! Dat is nog eens 'oer'.

Wat weet jij over de "vrije Friezen", over de Friese Waterlinie, over de macht van de eigenzinnige Friese turfstakers? Wij durven te wedden dat – na het rijden van deze route – Friesland voor jou een ander imago heeft gekregen.

Basispakket

Bij aankoop van het basispakket ontvang je het volgende:

 • gedetailleerde routebeschrijving
 • beschrijving bij bijzondere punten
 • autobingo en puzzels voor de kids

(Prijs basispakket is per auto)

€22
Boek nu
Luxe Pakket

Beschikbaar van woensdagen t/m zondagen Rond de feestdagen niet beschikbaar

Bij boeking voor het Luxe-pakket ontvang je het volgende: (Bestellen 2 dagen van tevoren)

 • alles van het basispakket
 • uitgebreide picnicklunch, huisgemaakt en helemaal samengesteld met producten direct uit de regio.

(Prijs per twee personen. Meerprijs extra personen vanaf € 15,00 pp voor kinderen ≤ 12 jaar; meerprijs voor volwassenen is € 20,00 pp).

€62
Boek nu
Route-informatie

Route-informatie

 • Startlocatie: De Slotplaats, Foarwurker Wei 3, 9243 JZ Bakkeveen.
 • Finishlocatie: midden in Oldeberkoop bij de St. Bonifatiuskerk.
 • Lengte van de route: ca. 67 km.
 • Duur: ca, 3,5 á 4 uur, afhankelijk van het aantal uitstapjes en stops.
Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Kies hieronder je pakket, en als je die al weet, datum wanneer je de autopuzzelroute wilt rijden

 • Na je bestelling ontvang je een bevestigingsmail met een link.
 • Met de link download je de eerste informatie.
 • Op de startlocatie De Slotplaats ontvang je het routeboek met route-navigatie, met daarin veel informatie over de route en regio.
 • Heb je ook de picknicklunch besteld, dan staat deze voor je klaar bij de startlocatie. Zoek een mooi plekje in de tuin van De Slotplaats en ga genieten van een bijzondere lunch, of neem deze mee in de auto.
 • Aangekomen in Oldeberkoop ben je aan het eind van de route. Het routeboek geeft een paar suggesties om nog ergens iets te gaan eten of te drinken.

Catering tijdens de autopuzzeltocht

LocalGroningen vindt het van groot belang dat we de lokale ondernemers steunen. We zijn daarom erg blij met de samenwerking met de nieuwe uitbaters van De Slotplaats in Bakkeveen.

De boeking van de autopuzzeltocht 'Het Andere Friesland' kun je uitbreiden met:

 • Een lekkere kop koffie/thee met een huisgemaakte lekkernij op het terras, voordat je met de route begint (ter plekke bestellen en afrekenen).
 • Of bestel direct bij de boeking voor je autopuzzeltocht zo'n heerlijke Slotplaats-picknicklunch - klaargemaakt met een variatie van streekproducten en huisgemaakte lekkernijen.

Bijzondere startlocatie - De Slotplaats

De route 'Het Andere Friesland' start op een bijzondere startlocatie. Niet alleen het gebouw en de omgeving maken indruk (het routeboek vertelt je er alles over). Neem vooral ook een kijkje in het nieuw geopende Koetshuis, met een prachtig winkeltje met allerlei bijzondere producten uit de eigen regio. Voor kinderen kan deze startplek niet beter; zij kunnen zich eerst even 'oerrrr' spelen in het Oerrr-bos.

Autopuzzeltocht 'Het Andere Friesland'

Interesse in andere routes?

Naast deze route "Het Andere Friesland" heeft LocalGroningen nog meer bijzondere autopuzzeltochten in Friesland en natuurlijk ook in Groningen. Nieuwsgierig? Ga dan naar de pagina Autopuzzelroutes-Groningen.

MEER INFORMATIE, OF WIL JE VOOR EEN GROEP RESERVEREN?

Contact