Autopuzzeltocht "Van Lauwers tot Wad" - rondje Lauwersmeer

De route ”Van Lauwers tot Wad” neemt je mee door de geschiedenis en ontwikkeling van één van de meest bijzondere gebieden van Nederland: het Lauwersmeergebied. De route heeft de naam: “Van Lauwers tot Wad”, immers de Waddenzee en de ooit eens grote rivier De Lauwers samen, hebben de Lauwerszee doen ontstaan. Hoe, wanneer en met welke gevolgen zul je tijdens deze tocht ontdekken.

Het heeft 1.000 jaar geduurd om het gebied te vormen. De Lauwerszee gaf en nam stukken land; de zee heeft vissersrijkdom gebracht en dorpen verzwolgen. Na de afsluiting is binnen slechts 30 jaar het Lauwersmeergebied bekroond met de titel Nationaal Park! Het is een gebied met internationale allure; van over de gehele wereld komen natuurwetenschappers met eigen ogen zien wat de veerkracht is van natuur. Waarom? Het open landschap trekt ieder jaar honderdduizenden vogels aan voor rust en voedsel, met als grootste beloning: de komst van de grote zeearend, die zich hier thuisvoelt en jaarlijks komt nestelen.

De veelzijdigheid van het aanbod voor bezoekers en toeristen is enorm: unieke natuur, grote variatie in landschappen, dark-sky-park, historische waterwerken, van Friese staten t/m herinneringen aan de oude visserscultuur. Dat alles in een zo prachtig landschap, mede dankzij de Waddenzee – ons Unesco Werelderfgoed – sinds 1969 veilig achter de afsluitdijk.

MEER INFORMATIE, OF WIL JE VOOR EEN GROEP RESERVEREN?

Contact
Basispakket

Bij aankoop van het basispakket ontvang je het volgende:

 • gedetailleerde routebeschrijving
 • beschrijving bij bijzondere punten
 • autobingo en puzzels voor de kids

(Prijs basispakket is per auto).

€22
Boek nu
Luxe-pakket

Beschikbaar van woensdagen t/m zondagen. Tijdens de Paasdagen ook mogelijk. (Afhalen bij startlocatie Hayema Heerd, Oldehove)

Bij aankoop van het Luxe pakket ontvang je het volgende:

 • alles van het basispakket
 • uitgebreid lunchpakket met veel producten direct uit de regio (bestellen 2 dagen van tevoren)
 • (gezonde) versnaperingen voor onderweg

(Prijs per twee personen. Meerprijs extra personen vanaf € 15,00 pp voor kinderen; meerprijs voor volwassenen is € 17,50 pp).

€62
Boek nu
Route-informatie

Route-informatie

 • Startlocatie: B&B Uitrust, Stadsweg 64, 9885 PC Lauwerzijl
 • Luxepakket met lunch besteld? Dan start de route vanaf Hayema Heerd, Jensemaweg 3, 9883 TH Oldehove
 • Finishlocatie: Theemuseum, Hoofdstraat 15, 9973 PD Houwerzijl (tot 17.00 uur open)
 • Lengte van de route: ca. 78 km
 • Duur: 4 - 5 uur, afhankelijk van het aantal uitstapjes en stops.

Hoe werkt het?

Kies je pakket, en als je die al weet, datum wanneer je de autopuzzelroute wilt rijden

 • Na je bestelling ontvang je een bevestigingsmail met een link.
 • Met de link download je de eerste informatie
 • Op de startlocatie ontvang je het routeboek met route-navigatie en veel informatie over de route en regio.
 • Aangekomen bij de finishlocatie kun je de ingevulde vragenlijst inleveren, en ben je op tijd terug, dan is er vast nog wat lekkers te eten en te drinken op het terras.
Hoe werkt het?

Catering tijdens de route

Bij de boeking van de autopuzzeltocht kun je een lunchpakket bijboeken. De ingrediënten voor het lunchpakket zijn afkomstig van producenten uit de eigen regio. Heb je de route mét lunchpakket besteld, dan haal je startpakket met routeboek en lunchpakket op bij de andere startlocatie Hayema Heerd te Oldehove. Tijdens de route worden verschillende tips gegeven voor leuke adresjes om onderweg te lunchen en wat te drinken, zodra de horeca weer open mag.

Interesse in andere routes?

Naast deze route "Van Lauwers tot Wad" heeft LocalGroningen nog meer bijzondere autopuzzeltochten. Nieuwsgierig? Ga dan naar de pagina Autopuzzelroutes-Groningen.