Ontdek het fraaie veenlandschap van Friesland

Wie al meerdere routes van LocalGroningen heeft gereden zal het opvallen: hoe divers de veen- en landbouwgebieden van Groningen, resp. Friesland zich qua landschap hebben ontwikkeld.

Neem het kleinschalige, intieme coulissenlandschap van het Zuidelijk Westerkwartier dat op hemelsbreed ca 25 km ligt van bijv. de "veenwyken" bij Jubbega, en Nijbeets. Een nog veel groter verschil zie je tussen het Friese veengebied en het veen- en landbouwgebied in de Veenkoloniën van Groningen en Drenthe. Een compleet andere sfeer en werkelijkheid op hemelsbreed 50 km van elkaar.

Wie was eigenaar van de grond, wie verdiende er 't meest aan en natuurlijk de fysieke mogelijkheden van de omgeving, hebben bepaald hoe een gebied zich heeft ontwikkeld.

Met al die verschillen in eigendom, aanpak, ontwikkeling was er wel één gemene deler; het harde en povere bestaan van de turfstekers.

In het openluchtmuseum It Damhûs bij Nijbeets kun je ervaren hoe de veenarbeiders leefden en werkten in de periode van 1863 tot ca. 1920. Je krijgt een kijkje in hun erbarmelijke leefomstandigheden. Ook krijg je informatie over de verandering van het landschap als gevolg van de turfwinning.

Zuid-Oost Friesland biedt vele verrassingen

De rijke Friese adel, die destijds grote stukken land in bezit had, heeft het het land in Zuid-Oost Friesland qua landschappelijke kwaliteit niet slecht achtergelaten. Om de rijkdom te etaleren heeft de adel destijds flink geïnvesteerd in villa's, landhuizen en landgoederen.

Zuid-Oost Friesland kent daardoor nu een fraai gevarieerd landschap: een veengebied met kaarsrechte lijnen, omringd door prachtige bossen en landgoederen, heidevelden, beekdalen met plassen en kronkelende riviertjes én veel bijzondere plekjes met verrassingen en verhalen.

Wie heeft eerder gehoord van de Bekhofschans, of van de rivier Koningsdiep, die vroeger uitstroomde in de grote Middelzee, of van Paulus Jakje? En waar komt de naam "Lawei" van het theater in Drachten vandaan?

Deze en nog veel meer bijzonderheden kom je tegen in de route door Zuid-Oost-Friesland.