Graanrepubliek - 'kind' van de Waddenzee en Dollard

In 2023 staan we uitgebreid stil bij de 70-jaar herdenking van de watersnoodramp uit 1953. Een goede aanleiding ook even stil te staan bij de enorme strijd die in het noorden gevoerd is met het water van de Waddenzee en de Dollard. De onlangs geactualiseerde route Graanrepubliek neemt je een stukje mee in deze geschiedenis.

In de 13de eeuw was de Dollard er nog niet. In de eeuwen daarna veranderde dat beeld volkomen. Dijkdoorbraken en immense overstromingen hebben het Reiderland met vele dorpen en bewoners verzwolgen. Het water reikte tot aan Noord- en Zuidbroek en tot aan Bellingwolde.

Duik in de historische verhalen en sagen over de Dollard-overstromingen, en je leest over zondvloedprofetiën, noodlot, de straf van God, ook over ruzies tussen bestuurders, en de nonchalance om de dijken te onderhouden. Maar: "de zee neemt, de zee geeft", zo heeft de Waddenzee het Groningerland bedekt met een vruchtbare kleilaag, waarop het na de vele inpolderingen goed boeren was en nog steeds is.

Sommigen noemen het landschap saai, omdat het zo leeg en weids is. Juist dat maakt het tot een indrukwekkend land, met vele diepten en lagen, dat z'n gelijke in Nederland niet kent. LocalGroningen nodigt je uit de kracht te ervaren van bijv. de Johannes Kerkhovenpolder, met land zover als je kunt kijken tot aan de dijk, met slechts één boerderij; een boerderij waar je even stil blijft staan als je het verhaal er over tot je neemt.

Boek hier de route Graanrepubliek

Autopuzzeltocht "Graanrepubliek" in het Oldambt