LocalGroningen in Friesland

Een coronaproof uitje! Op veler verzoek gaat LocalGroningen 'over de grens'. Reden genoeg om nu ook in de provincie Friesland de eerste twee bijzondere autopuzzeltochten te presenteren.

 • De route "Van Lauwers tot Wad"(rondje Lauwersmeer) start bij de Lauwers - de grens tussen Groningen en Friesland, en gaat vervolgens linksom om het Lauwersmeer. De eerste helft van de route rijd je door een verrassend mooi Friesland.
 • De route "Het Andere Friesland" (in het zuidoosten van Friesland), brengt je vast en zeker in vervoering over wat Friesland nog meer te bieden heeft buiten de welbekende meren en elf steden.

Ontdek de pracht van Groningen en Friesland

Ga op echte ontdekkingsreis! Gezellig een dagje met de auto op pad, met routeboek op schoot, om zo de mooiste plekjes en verhalen van de provincies Groningen en Friesland op een bijzondere manier ontdekken. De autopuzzeltochten zijn geschikt voor iedere leeftijd. Mensen met interesse in natuur, cultuur, historie, architectuur worden flink verwend met deze autopuzzeltochten. Naast de uitdaging de route goed te rijden, kom je thuis met allerlei nieuwe informatie over het gebied waar de autopuzzeltocht je door heen laat rijden.

De tochten zijn zeker ook geschikt voor het hele gezin. Ga genieten, ontdek nieuwe plekken en kom veel te weten over een gebied en tal van bijzondere plekjes. Doe mee met puzzelen en maak kans om mooie prijzen te winnen.

Wil je naar een museum, galerie, speeltuin, of terrasje pakken? We geven je tal van tips waar je tijdens de tocht onderweg een bezoekje kunt brengen. De lokale ondernemers langs de route zullen je van harte welkom heten. Dit is op dit moment niet mogelijk in verband met de huidige coronamaatregelen.

Houd ons aanbod van routes goed in de gaten. Binnenkort breiden we het aanbod van routes nog verder uit, omdat er in ons prachtige noorden nog zoveel meer te zien is.

(Wil je hiervan op de hoogte blijven, abonneer je dan hier op onze maandelijkse nieuwsbrief.)

TIP! Voor gezinnen met kinderen: de kinder-autopuzzeltocht

Er is nu ook een hele toffe autopuzzeltocht speciaal voor kinderen - in de regio het Westerkwartier. Met de verrekijker paraat maak je een heuse ontdekkingstocht. Onderweg zijn er diverse uitstapjes en opdrachtjes te doen met de verrekijker, spelletjes voor in de auto, kun je broodjes bakken, of spelen in de speeltuin van Abeltje en nog veel meer. Dat wil je niet missen! Ga daarom snel naar: kinderautopuzzeltocht Westerkwartier. Dat kan natuurlijk alleen als alles geopend is.

Een volledig verzorgde autopuzzelrit

De puzzeltocht bestaat uit een compleet pakket met een uitgebreide routebeschrijving, achtergrondinformatie over het gebied waar je gaat rijden, tal van interessante weetjes en informatie over de verschillende locaties waar de route langs gaat. Een heuse autobingo, met foto's van objecten onderweg, zet alle deelnemers op scherp en zorgt ervoor dat je niets mist. Voor kinderen op de achterbank zijn er – als extra's – leuke puzzelvragen op te lossen.

Puzzelen en prijzen winnen!

Een mooie rit maken is al leuk; het wordt natuurlijk nog veel leuker als je mee doet en kans kan maken op leuke prijzen! Het routeboek bevat naast veel informatie daarom ook allerlei vragen. Sommige vragen zijn eenvoudig, sommigen vergen denkwerk en soms moet je (ter plekke of op internet) zoeken naar het antwoord.

Wil jij een superleuk uitje én ook meedingen naar leuke prijzen die we regelmatig verloten, kies dan zo'n bijzondere autopuzzelrit. Ongeveer iedere twee maanden is er een verrassende prijzenpot met moois of lekkers of iets heel bijzonders uit de regio van de eigen lokale ondernemers.

Kies je route in Groningen

 • Route Hogeland: ca. 72 km. Van kleinste huisjes tot de mooiste dorpen, eeuwenoude verhalen over kerken, kloosters, borgen en rijke boerenfamilies. Meer weten? Klik hier
 • Route Zuidelijk Westerkwartier: ca. 65 km. Langs eeuwenoude waterlopen, bosschages, mooie dorpjes, oude kerkjes en landgoederen. Meer weten? Klik hier.
 • Nu ook in het Westerkwartier, de toffe kinderroute: ca. 37 km. Vol avontuur, super leuk. Meer weten? Klik hier
 • Route Midden-Groningen: ca. 63 km. De route verbindt historie met het heden en de toekomst en vertelt veel over de Groningse veerkracht. Meer weten? Klik hier
 • Route "De Graanrepubliek" - Oldambt, ca. 57 km. Van Dollard tot Blauwe Stad; over graan, koolzaad, slingertuinen, boerderijen als kastelen en het contrast tussen arm en rijk. Meer weten? Klik hier.
 • Route "Van Lauwers tot Wad", zie hieronder bij de Friese routes.
Kies je route in Groningen

Kies je route in Friesland

 • Groningse en Friese route: Route "Van Lauwers tot Wad", ca. 78 km. Over 1.000 jaar invloed van de Waddenzee en de dynamiek na 30 jaar Lauwersmeer. Meer weten? Klik hier.
 • Route "Het Andere Friesland", ca. 67 km. Het verhaal over eigenzinnige turfgravers én de Friese adel in een decor van mysterieuze bossen, heidevelden, de Friese Waterlinie en de Turfroute. Meer weten? Klik hier.
Kies je route in Friesland

Autopuzzelrit diverse pakketten mogelijk: basis of een luxe-pakket

 • basispakket voor één auto: incl. routeboek, vragen, puzzels en autobingo;
 • luxe-pakket bestaat uit het basispakket + gevarieerd lunchpakket met tal van streekprodukten.

Op bijzondere momenten bieden de deelnemende locaties leuke acties aan. Dit wordt vermeld op de routepagina's en via social media.

Autopuzzelrit diverse pakketten mogelijk: basis of een luxe-pakket

Steun de lokale ondernemer!

De lokale ondernemers hebben het vanaf maart 2020 bijzonder zwaar gehad, en kunnen alle steun gebruiken, om er weer bovenop te komen. Dat is direct de drijfveer én kracht van LocalGroningen: we zoeken actief de samenwerking met de kleinere, lokale ondernemer en organisaties in de regio, denk aan horeca, kleine musea, galeries, streekwinkels, parken, zorgboerderijen enz.

Het mes van LocalGroningen snijdt zo aan meerdere kanten tegelijk: we zetten het noorden van Nederland op een bijzondere manier op de kaart, iedere routerijder is een potentiële klant voor de bedrijven langs de route, én gezamenlijk bouwen we aan een gezonde toekomst voor de vele kleinere bedrijven.

De start- en finishlocaties van de verschillende routes zijn ieder voor zich bijzondere locaties. De mensen van deze locaties kunnen je ook met veel trots vertellen over het eigen bedrijf en over het bijzondere van de eigen regio. Vraag ze er gerust naar.

Steun de lokale ondernemer!