Fivelingo: 't wierdenland aan de stroomsnelweg

Onder het unieke en oeroude gebied Fivelingo is eind jaren ’50 vorige eeuw één van de allergrootste gasvelden van de wereld gevonden. Sinds die vondst hebben mensen in het land én in het buitenland er in de winter warm bij kunnen zitten.

Maar ken je de ware charmes van het gebied. Lees je over dorpjes als bijv. Loppersum, Zeerijp, Krewerd en Huizinge, dan gaat het over de zoveelste aardbeving. Getoonde beelden zijn die van huizen met scheuren, prachtige boerderijen geheel in de stutten. Maar deze dorpen hebben stuk voor stuk een unieke en sprookjesachtige sfeer.

Deze route laat je kennismaken met een aantal van deze wierden en dorpjes. Het verhaal begint vele eeuwen terug en neemt je slingerend door de Fivelingo mee naar een blik op de toekomst. Het is alsof je als Alice in Wonderland in een vreemd sprookjesland terecht bent gekomen, waar je de contrasten tussen oud en nieuw, klein en groot met eigen ogen moet zien, anders geloof je het niet

De naam van het gebied "Fivelingo" had niet beter kunnen zijn. De sfeer van de naam geeft het verhaal van het gebied weer; als in een sprookje, charmant, krachtig, onstuimig en bijzonder!

Om je warm te maken voor deze route, lees je in dit blog 9 feiten die belangrijk, interessant en verbazingwekkend zijn.

Let op! Deze route is géén puzzeltocht met diverse vragen, rebussen en opdrachtjes. Als routerijder krijg je het tijdens het rijden, plekjes bezoeken, audio-fragmenten beluisteren, enz. al druk genoeg ;-).

KIES DE DAG VOOR DE ROUTE

GASTEN
Basispakket

Bij aankoop van het basispakket ontvang je het volgende:

  • gedetailleerde routebeschrijving via de mail (als pdf)
  • beschrijving bij bijzondere punten
  • extra informatie dmv audio-fragmenten.

(Prijs basispakket is per auto).

€22
Boek nu

Voor de routerijders is een goed gevulde goodiebag beschikbaar, met tal van produkten, informatie en leuke aanbiedingen uit de regio. De goodiebags worden mogelijk gemaakt door:

(zolang de voorraad strekt)

De Gaskolonie - Van nationale bodemschat tot Groningse tragedie

De Gaskolonie - Van nationale bodemschat tot Groningse tragedie

De route is samengesteld in samenwerking met Reinalda Start, mede-auteur van 'De Gaskolonie. Als trotse Groningse wilde ze graag het gebied in haar pracht tonen, het gebied achter de gaswinning. De geluidsfragmenten en interviews die tijdens de route te beluisteren zijn, zijn van Reinalda's hand. Voor meer informatie over het thema gaswinning bestel je 'De Gaskolonie' - Van nationale bodemschat tot Groningse tragedie.

Het boek 'De Gaskolonie' belicht vele achtergronden over de gaswinning en aardbevingen in Groningen. De auteurs hebben politici, wetenschappers, mensen uit de gaswereld, burgers en ondernemers, enz. gevraagd naar hun visie op de problemen in Groningen en over de toekomst van de de gaswinning. Het boek biedt een verhelderend inzicht in hoe onze nationale trots - het gas - een nationaal hoofdpijndossier is geworden. Auteurs: Margriet Brandsma, Heleen Ekker, Reinalda Start.

Met de bon in de goodiebag ontvangen routerijders 5 euro korting op dit interessante boek.