Hoe laten we jou het Noorden van Nederland ontdekken?

Maart 2020

De wereld is ‘stilgevallen’, voor de kleinere ondernemers in horeca en toerisme een regelrecht drama. Maar ondernemer in al onze vezels, dus juist als het tegenzit, moet je schakelen.

In die bizarre tijd zijn de eerste stappen gezet voor het platform LocalVoucher / LocalGroningen. Wij – Hans en Wil van Stro-Hotel Hayema Heerd – zagen al geruime tijd dat er flink wat schort aan hoe Groningen bekend is bij de rest van Nederland. Dat terwijl de reizigers die het wel hebben gevonden, juist lyrisch zijn over Groningen en het hele noorden van Nederland; het een fantastische reisbestemming vinden. Het landschap, de dorpjes, de kleine, lokale pareltjes. Veel van het prachtige aanbod is echter bij het grote publiek onbekend, en onbekend maakt onbemind.

Maar hoe kunnen we het beter doen? Zodat wat er allemaal is, op een eenvoudige manier te vinden is. Zo ontstond het idee: laat al het bijzondere, kleinschalige aanbod in de provincie, op één plek zien, als simpel alternatief voor de vele marketing-websites die het zoeken naar wat leuk is om te doen, veel te ondoorzichtig maken. “En laten we het NU doen, zodat we straks met z’n allen ietsje beter uit de crisis komen”.

Een nieuw avontuur, een nieuw bedrijf

Met Rocket Minds – gemanaged door twee jonge ondernemers uit de IT – en wij twee – toch iets meer seniore ondernemers in de recreatiebranche – samen een bedrijf starten? Midden in de coronacrisis? Juist in crisistijd zijn onorthodoxe stappen nodig, dus ‘Ja’, juist dan. Combineer geavanceerde kennis van slimme IT-oplossingen om het mensen makkelijker te maken, en onze jarenlange ondernemers ervaring, en “tadaah”: LocalVoucher BV stond in de steigers. Met als eerste regionaal werkgebied: LocalGroningen.

Uitbreiding van de expertise vinden we al snel in de persoon André Jager van Pitch2Work (strategie, ontwikkeling, presentatie). Ons verhaal wordt daarna voortvarend opgepikt door Janneke Epema van Buro Sjans (toerisme-deskundige Friesland, promotie, social media), om zich ook bij het initiatief aan te sluiten.

Een nieuw avontuur, een nieuw bedrijf

Bedrijf in ontwikkeling

Voor de zomer gaat de website de lucht in en tig honderd contacten in de regio zijn opgebouwd. Een mooie basis voor vervolg. Maar eerst samen door een nog niet eerder zo’n drukke zomer als die van 2020. De Nederlandse reizigers hebben ook Groningen en de rest van het noorden in grote aantallen bezocht. Het platform LocalGroningen nog in de kinderschoenen, maar wel al met vele contacten, bewees direct meerwaarde. De zoekende toerist naar nog een laatste beschikbare kampeerplek of kamer konden we snel helpen, door op eenvoudige wijze door te verwijzen naar campings/B&B’s waar nog beschikbaarheid was. De reiziger zeer blij (die hoefde niet nog eens 250 adressen te bellen), en de ondernemers in de regio blij met het vol krijgen van hun camping/B&B.

Maar we wilden meer, en zo concreet mogelijk. Groningen-Ommeland en andere, minder bekende regio's in het noorden beter op de kaart zetten kan alleen samen met de vele kleine ondernemers. De kleine lokale ondernemer is zeker bereid samen te werken, maar alleen als je met concrete en direct toepasbare voorstellen komt.

Wat kunnen we aanbieden waar men van kan genieten?

Misschien wel de meeste gestelde vraag gedurende de corona-lockdown-periodes.

Gezellig met de auto door de regio toeren is altijd leuk én veilig. Laten wij er dan heel mooie tochten van maken met een doel. Zo simpel was het idee en zo is het concept: LocalGroningen-Autopuzzeltochten geboren.

Wat kunnen we aanbieden waar men van kan genieten?

Een concreet product met een regionaal verhaal

Met de LocalGroningen-Autopuzzeltochten laten we mensen de unieke verhalen van de minder bekende regio’s in het noorden ontdekken. De kennis en de verhalen halen we op bij de mensen in de regio die er ’t meest van af weten; de dorpsvereniging, historische clubs, en de lokale ondernemer.

Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. De mensen die de routes hebben gereden zijn alom enthousiast en voelen zich geïnspireerd nog een keer terug te komen omdat ze zoveel moois ontdekt hebben. Dat is precies wat we willen. De regio en de bedrijven in de regio profiteren van deze grotere belangstelling. Door zoiets praktisch als gezamenlijk een route samenstellen, ontstaat er een verbinding en kruisbestuiving tussen de ondernemers onderling.

Een concreet product met een regionaal verhaal

Het verhaal en missie van LocalGroningen wordt herkend.

In ruim een half jaar tijd is er veel gebeurd. Van een eenvoudig, beginnend platform zijn we gegroeid naar een speler van betekenis in de regio; waar we gevraagd worden mee te denken en mee te werken. In Groningen en in Friesland zijn we actief en werken we samen met tal van bedrijven en marketingorganisaties in toerisme en recreatie.

We zijn er trots op dat inmiddels tig duizend mensen bij LocalGroningen geboekt hebben, dat we via Social Media een gemiddeld bereik van 20.000 volgers hebben opgebouwd en het groeit dagelijks.

Toerisme voor iedereen een voordeel

Er is meer dan alleen meer toerisme en bezoekers.

  • Een bezoek of reis naar het noorden moet geen klus op zich worden om je weg te vinden. We werken hard aan een eenvoudige en overzichtelijke website en app
  • Reizen is vrijheid, maar niet ten koste van de omgeving. Dus gaan we voor puur en kleinschalig toerisme, waar de regio en de lokale ondernemer en samenleving beter van worden.
  • de onontdekte pareltjes die een gebied uniek maken zetten we in de spotlights.
  • geen torenhoge commissies voor deelnemende bedrijven aan het platform. Gerealiseerde winsten investeren we terug in het platform, en komt zo de regio weer ten goede.
Toerisme voor iedereen een voordeel

Groen en duurzaam toerisme

Een paar ontwikkelingen die we in gang zetten om het 'groene' toerisme te stimuleren:

  • Naast de tochten met auto en camper kun je straks ook de routes met de fiets rijden. We werken hard aan ontwikkeling van een route-app met audio-ondersteuning.
  • We brengen de CO2-footprint in beeld van alle autopuzzelroutes die gereden worden, en ontwikkelen met de deelnemende bedrijven een compensatieplan.
Groen en duurzaam toerisme

Jouw bestelling (0)
Voeg een kortingscode toe
Voer een geldige kortingscode in
Totaal van de bestelling €0
Afrekenen