Culinair én duurzaam uit eten bij LocalGroningen-restaurants

Inmiddels hebben tientallen restaurants uit het noorden een vermelding bij LocalGroningen. Allemaal adresjes waar ondernemers er alles aan doen om jou als gast te verwennen met heerlijkheden, ieder op hun eigen manier.

De keuze uit restaurants is reuze:

  • Geschikt voor gezinnen met kinderen;
  • Ruime keuze voor vegetariërs en/of veganisten;
  • Budgetvriendelijk en laagdrempelig;
  • Culinair tafelen met focus op lokaal, duurzaam en biologische producten.

In deze blog besteden we aandacht aan de laatstgenoemde en bijzondere categorie restaurants die bij LocalGroningen vermeld staan. Dat zijn de restaurants die zijn aangesloten bij Euro Toques.

Duurzaam uit eten, met focus op smaak en kwaliteit

Het bewustzijn over wat er op ons bord ligt, en wat daarvan de gevolgen zijn voor mens, dier en milieu, groeit. Restaurants die zich hier bewust mee bezighouden, kunnen zich aansluiten bij Euro Toques. Alle Euro Toques-restaurants werken volgens de kernwaarden van Euro-Toques Nederland, die zijn:

  • ambachtelijk
  • pure (h)eerlijke producten uit lokale omgeving
  • koken met de seizoenen
  • duurzaam en natuurzuiver.

LocalGroningen heeft maar liefst vermeldingen van zes Euro Toques-restaurants. Hieronder zetten we deze prachtlocaties voor je op een rijtje, en lichten toe waar ze voor staan.

Basiliek Appingedam

In het het monumentale kerkje Nicolaaskerk is sinds 2018 restaurant De Basiliek gevestigd. Het resultaat is een modern restaurant in een klassieke kerk, en wordt ook wel het mooiste restaurant van Oost-Groningen genoemd. Je kunt er kiezen uit een a la carte-menu, of je door de chef laten verrassen met een verbluffend 3-, 4-, 5-, 6-, of zevengangen diner.

Dat wordt genieten van verrassende culinaire creaties. De sommelier vertelt je met veel passie over de prachtige wijnen uit de kelders van de Basiliek.

Basiliek Appingedam

Restaurant De Molenaar

Dit bijzondere restaurant de Molenaar bevindt zich in de vroegere korenmolen Hunsingo (1855) van Onderdendam. De kookstijl rust op een Franse basis, met invloeden uit alle delen van de wereld.

Bij de Molenaar wordt een 3- tot 7-gangen menu aangeboden, waardoor dagvers gewerkt kan worden. Het aantal gangen mag je zelf bepalen. Om het helemaal compleet te maken kun je zelfs blijven slapen op de voormalige maal- of graanzolder.

Restaurant De Molenaar

Eemshotel Delfzijl

Het Eemshotel Delfzijl is op palen gebouwd; een hoog en droog plekje met een super uitzicht! Je geniet niet alleen van heerlijke eten, ook heb je vanaf jouw tafeltje een ongelooflijk mooi uitzicht over de Eems Dollard en de zeedijken van Duitsland.

In het restaurant wordt gewerkt met een wekelijks wisselend menu, bestaande uit bijzondere vis- en vleesgerechten. Ook kun je kiezen uit verschillende vegetarische gerechten.

Eemshotel Delfzijl

Hotel-restaurant Termunterzijl

Hotel- restaurant Termunterzijl vind je midden in het dorp - bij de sluis.

‘Termunterziel’, zoals de Groningers zeggen, ligt aan de Eemsmonding, en is omgeven door prachtige natuurgebieden, polderlandschappen en de zee. Het lijkt het einde van de wereld, en daar zijn ze trots op.

Dat de natuur en omgeving hier heel belangrijk gevonden wordt, is terug te zien in de keuken. Zoveel mogelijk producten uit de streek worden gebruikt. Uit het homarium kun je zelf verse kreeft, krab en oesters uitkiezen, die vervolgens met liefde worden bereid.

Hotel-restaurant Termunterzijl

Restaurant de Molenrij

Naast Euro Toques lid zijn de eigenaren van restaurant De Molenrij, in Molenrij op het Hogeland, ook ambassadeur van Waddenzee Werelderfgoed. De liefde voor de zee en het Groningse land terug is te zien in de creatieve en smaakvolle gerechten op je bord. Je kunt kiezen uit het herbergmenu of een culinair verrassingsmenu.

Sinds voorjaar 2023 bestieren de eigenaren ook het vermaarde restaurant 't Schathoes bij de Verhildersumborg te Leens.

Restaurant de Molenrij

Restaurant De Slotplaats

Restaurant De Slotplaats te Bakkeveen (Friesland) is gevestigd op het gelijknamige eeuwenoude landgoed. De Slotplaats is de startlocatie voor de route Het Andere Friesland. “Proef waar je eet, ontdek waar je bent”, is het motto bij alles wat op je bord aan lekkere gerechten gepresenteerd wordt. Producten worden dagelijks vers geplukt in het bos en vervolgens bereid tot bijzondere producten.

Het eten dat overblijft gaat naar de varkens van de zorgboerderij iets verderop. De bewoners helpen weer mee in het restaurant. En zo is de cirkel rond.

Restaurant De Slotplaats

Goed eten voor een eerlijke prijs

Boodschappen doen deze chefs zoveel mogelijk in eigen streek en het produceren van restafval wordt zoveel mogelijk vermeden door te werken volgens het principe van ‘kop tot staart’; vrijwel alles van een product, of het nu om plant of dier gaat, wordt verwerkt. En ook niet onbelangrijk; er wordt een eerlijke, passende prijs gevraagd voor je culinaire maar duurzame menu. Dus ook als je geen dik gevulde portemonnee hebt kun je hier heerlijk eten.

Dit Euro Toques-keurmerk mag je overigens niet zomaar bij de voordeur hangen. Een restaurant dient zich te conformeren aan de Code van Eer.

Loopt het water je al in de mond? Reserveer snel een tafel bij één van deze prachtige bedrijven.