Ontdek het kloosterland in het Noorden
Maart 2023 is het Benedictijnse JulianaKlooster van Rottum landelijk nieuws, vanwege de unieke grafvondst uit de 15e eeuw – (Rottum is één van de hoogtepunten in onze route Hogeland).
De gedachten gaan gelijk verder, immers hoeveel geheimen herbergt de Groningse klei nog meer?
Tot in de Middeleeuwen telde Groningen totaal 34 kloosters (in Friesland waren er 50). Daarvan is in Groningen nog slechts één klooster intact (in Ter Apel). Er zijn nog twee kloosterkerken (in Ten Boer en in Thesinge). Van het grootste klooster van Europa - in Aduard - is alleen het gebouw met de voormalige ziekenzaal bewaard gebleven. De andere kloosters zijn na verval afgebroken en de kloostermoppen zijn hergebruikt in de herbouw van boerderijen, nieuwe kerken, bruggen, sluizen en kademuren. Aan reliëf in het landschap, een voormalige gracht en soms met röntgenluchtfoto’s is herkenbaar waar de kloosters hebben gestaan, en hoe imposant sommigen waren.
Wil je echt veel meer weten over de rijke kloostertraditie in Groningen. Hier een paar tips:
- SPiG: Stichting Pelgrimeren in Groningen heeft ca. 250 wandelingen uitgestippeld door de gehele provincie langs de vele Middeleeuwse kerkjes en de voormalige kloosterplaatsen.
- In de kerk in Rottum is het voormalige klooster in 3D weergegeven.
- bij het kloostermuseum Aduard, kun je lopend door het dorp met 3D-app het klooster als het ware in het echt zien. (gratis downloaden in de App Store).
- of: rijd één van onze routes. Diverse routes doen deze oude kloosterplaatsen aan.
Unieke overnachting in klooster of kerkje
Je hoeft niet religieus te zijn om te slapen in een kloosterherberg of in een kerk. Voor even onderdeel zijn van eeuwenlange historie, rust en stilte ervaren die uitnodigt tot bezinning, is voor iedereen een unieke ervaring. Zoiets ervaren kan in het noorden op verschillende plekken.
In deze blog noemen we twee unieke accommodaties. Beide plekken zijn zeer verschillend van elkaar en toch hebben ze iets gemeen wat uniek én internationaal beroemd is.
- De Kloosterherberg in Kloosterburen, Het Hogeland Groningen. In de herberg ben je welkom voor bijv. een retraite, als je gewoon even weg wilt zijn uit een jachtig bestaan.
- 't Witte Kerkje in Hemrik. Zuid-Oost Friesland. In het kerkje is een B&B ingericht. Vanuit de slaapkamer heb je uitzicht op de kerkzaal.
Maar wat hebben Kloosterburen en Hemrik met elkaar gemeen?
Het antwoord is: Gerhardus van Wou (1450 – 1527), de meest beroemde klokkengieter die Europa gekend heeft.
In de kerk van Kloosterburen hangt een van Wou-klok uit 1505 én in de klokkenstoel van Hemrik (achter het witte kerkje) hangt een van Wou-klok uit 1494.
Deze Geert van Wou heeft vele luidklokken gegoten. Zijn specialiteit was klokken te kunnen gieten exact op toonhoogte.
Zijn meesterwerk is de Maria Gloriosa, de koningin der klokken, die in de Dom van Erfurt hangt. Deze klok heeft een diameter van 2.58 meter, weegt 11.400 kg., en de klank is tot over 30 km te horen. Van over de hele wereld komen mensen naar Erfurt als de Gloriosa geluid wordt.